veronica

veronica

El nou espai està dissenyat per facilitar l’accessibilitat universal amb funcionalitats que s’adapten a les necessitats específiques de cada persona usuària

El Port de Tarragona ha conclòs el procés d’adaptació del seu web seguint el comprimís que manté amb la inclusió i la igualtat d’oportunitats. L’Autoritat Portuària posa a disposició un nou espai a la seva pàgina web dedicat exclusivament a l’accessibilitat digital. Aquest apartat ofereix informació i eines per garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin navegar per la web de manera còmoda i eficient.

Un web accessible per a tothom

El nou espai està dissenyat per facilitar l’accessibilitat universal, amb funcionalitats que s’adapten a les necessitats específiques de cada persona usuària. A la part inferior dreta de la web, les persones visitants trobaran un mòdul interactiu identificat amb la icona d’un ninot, que permet personalitzar l’experiència de navegació amb una àmplia gamma d’opcions configurables.

Funcionalitats destacades del mòdul d’accessibilitat

Aquest mòdul ofereix diferents eines per adaptar la web segons les necessitats individuals:

• Ajustos visuals: possibilitat de modificar el contrast, la mida del text, el tipus de lletra i els colors per facilitar la lectura a persones amb baixa visió o dificultats visuals.

• Lectors de pantalla: configuració per millorar la compatibilitat amb tecnologies d’assistència com els lectors de pantalla utilitzats per persones cegues.

• Pausa de moviments: opció per aturar elements animats que podrien distreure o dificultar la navegació.

• Accessibilitat per al teclat: possibilitat de navegar sense necessitat de fer servir el ratolí, pensada especialment per a persones amb discapacitats motrius.

• Altres ajustos personalitzats: eines per adaptar l’experiència segons les preferències de cada visitant, garantint una navegació inclusiva.

Un compromís amb la inclusió digital

Amb aquesta iniciativa, el Port de Tarragona vol assegurar que la seva presència digital sigui un espai accessible per a tothom, alineant-se amb les normatives internacionals d’accessibilitat web (com les WCAG) i promovent la igualtat en l’accés a la informació.

Com configurar el mòdul d’accessibilitat

Per accedir a les configuracions, només cal fer clic a la icona del ninot a la cantonada inferior dreta del web. Des d’allà, es poden explorar les diferents opcions i adaptar la pàgina en temps real. Aquesta eina és intuïtiva i fàcil d’utilitzar, amb instruccions clares per a cada configuració.

El Port de Tarragona, un referent d’accessibilitat

Amb aquest nou espai i mòdul, el Port de Tarragona no només vol millorar l’experiència dels seus usuaris, sinó també oferir un servei públic a l’abast de tothom essent referent de bones pràctiques en accessibilitat digital, reforçant el seu compromís amb la societat i les necessitats de tots els seus col·lectius.

Legislació

El nou espai d’accessibilitat del web del Port de Tarragona està dissenyat en compliment de la Llei 9/2019 d’accessibilitat universal dels serveis digitals, que adapta la normativa europea sobre accessibilitat web (Directiva 2016/2102/UE) i exigeix que els portals públics garanteixin l’accés a la informació i els serveis digitals a totes les persones, incloses aquelles amb discapacitats o necessitats especials.

Aquesta normativa estableix l’obligació de seguir les Directrius d’Accessibilitat per al Contingut Web (WCAG) en el seu nivell AA, assegurant que els llocs web siguin perceptibles, operables, comprensibles i robustos per a qualsevol usuari, independentment de les seves condicions físiques o tecnològiques.

Per a més informació:

Visiteu la web del Port de Tarragona o contacteu amb el nostre equip d’atenció al client a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Les jornades es van celebrar els dies 5 i 6 de desembre a la capital francesa

El Port de Tarragona ha participat en la 64a edició de la European Commodities Exchange (ECE), celebrada recentment a París, un esdeveniment clau per als principals actors del sector agroalimentari europeu. Aquesta trobada anual ha esdevingut un punt de referència indispensable per al comerç de cereals, farines, pinsos i altres productes agroalimentaris.

El Port de Tarragona s’ha consolidat com a líder en la importació de productes agroalimentaris i com un referent estratègic a la Mediterrània. L’any 2023, el port va gestionar 7,6 milions de tones de mercaderies agroalimentàries, procedents de mercats clau com Ucraïna, Romania, Brasil, Argentina, Estats Units, Bulgària i Alemanya.

Presència estratègica a la ECE

La participació a la ECE ha estat una oportunitat única per al Port de Tarragona per a reforçar el seu lideratge en el Mediterrani com a hub de referència per a sòlids a lloure agroalimentaris. La presencia a la capital francesa ha servit també per promoure noves oportunitats de negoci amb clients actuals i potencials, alhora que han explorat les tendències globals que estan transformant el sector, com la sostenibilitat, la digitalització i els nous models de comerç.

A més, aquest esdeveniment ha permès aprofundir en relacions comercials amb actors destacats de tota Europa, consolidant vincles que contribueixen al creixement sostenible del sector agroalimentari.

Compromís amb la sostenibilitat i la innovació

Durant la seva presència a París, el Port de Tarragona ha reafirmat el seu compromís amb el desenvolupament sostenible i la innovació en la cadena logística agroalimentària. Aquest enfocament és essencial per mantenir-se competitiu en un mercat cada cop més global i exigent.

Amb aquesta participació, el Port de Tarragona no només consolida la seva posició com a port líder, sinó que també impulsa la seva estratègia de creixement sostenible, promovent la connectivitat i l’eficiència logística en un sector vital per a l’economia europea.

Aquesta trobada anual celebrada el 4 de desembre, va reunir institucions, empreses i agents socials per analitzar els projectes estratègics i els reptes del Port

El dimecres 4 de desembre de 2024, l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) i la Capitania Marítima de Tarragona ha celebrat la sessió anual del Consell de Navegació i Port, un òrgan per a la coordinació de les activitats marítimes i portuàries del Port de Tarragona. La sessió ha tingut lloc al Saló d’Actes de la Seu Administrativa de l’APT.

El Consell de Navegació del Port de Tarragona té una funció d’assessorament i informació, tant per al president de l’Autoritat Portuària com per a la Capitania Marítima. A més, actua com a punt de trobada per entitats, empreses i organitzacions amb un interès directe en el bon funcionament del port i el comerç marítim.

Durant la sessió, es van abordar temes clau per al bon funcionament del Port. Es va començar amb una presentació general de les instal·lacions i els serveis que ofereix el Port de Tarragona, subratllant la seva rellevància com a punt estratègic per al comerç marítim. També es van exposar les funcions i competències de la Capitania Marítima, encarregada de vetllar per la seguretat i el tràfic marítim.

Abordant temes claus

Un dels punts centrals de l’ordre del dia va ser l’informe sobre els projectes estratègics del Port de Tarragona, que inclouen iniciatives per millorar la sostenibilitat, incrementar la connectivitat logística i potenciar la seva competitivitat a nivell internacional. Els membres del consell van poder conèixer de primera mà els detalls de projectes com Pla Zona d’Activitats Logístiques de gairebé un milió de metres quadrats per acollir noves empreses logístiques o industrials netes, així com l’estat de la construcció de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, la terminal intermodal més moderna de l’Estat a escassos 70 km de Madrid.

També s’ha informat del projecte de construcció de la segona fase del Moll de Balears, una ampliació de 20 hectàrees per poder optar a ser un dels hub de la Mediterrània per al desenvolupament de l’energia eòlica marina.

Port Tarragona projecta la construcció del Contradic de Ponent per tancar el port pel Sud, una actuació sense precedents en la història de les grans infraestructures quant a protecció de l’entorn natural i integració paisatgística amb la restauració mediambiental dels Prats d’Albinyana de Vila-seca, integrats en la Xarxa Natura 2000.

Tots els sectors representats

Així mateix, es van ratificar els membres del Comitè de Serveis Portuaris i es va formalitzar el Comitè d’optimització de les condicions tècnic-nàutiques, un òrgan que permetrà millorar les operacions en aquesta infraestructura clau per al territori.

El consell va acabar amb un espai de precs i preguntes que va permetre als assistents plantejar inquietuds i propostes sobre el funcionament del port. Aquest intercanvi d’informació bidireccional és una de les funcions essencials del Consell de Navegació i Port, assegurant que les decisions estratègiques es prenguin amb la màxima transparència i consens.

El Consell de Navegació i Port de Tarragona està format per una àmplia representació institucional i empresarial, agrupant administracions públiques, entitats sectorials i agents socials i econòmics relacionats amb l’activitat portuària i marítima.

Entre els membres de les administracions públiques i cossos de seguretat hi ha la pròpia Autoritat Portuària, el Capitania Marítima de Tarragona, la Direcció General de la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Tarragona i Vila-seca.

El consell inclou organitzacions com l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), PIMEC, la Cambra de Comerç de Tarragona i entitats de sectors específics com la Asociación de Navieros Españoles (ANAVE), ASECOB i altres agrupacions dedicades a consignataris, empreses d’estiba, amarradors i remolcadors.

També formen part del consell sindicats i altres associacions sectorials que vetllen pels drets laborals al port i en les activitats marítimes, i grans empreses com Repsol. També s’hi aglutinen representants d’organitzacions d’usuaris, pràctics de port i agents de duanes, entre altres actors essencials per al funcionament del Port de Tarragona.

Els familiars del policia portuari del Port de Castelló, Eugenio Toledo, han recollit, a títol pòstum, la medalla al Mèrit pel compromís en les tasques d’emergència de la Dana a Benetússer

L’acte ha comptat amb la presència del president del Port de Castelló, Rubén Ibañez i del president del Port Tarragona Santiago J. Castellà entre altres càrrecs dels cossos de seguretat i de l’organisme portuari

La Policia Portuària del Port de Tarragona ha atorgat uns quaranta reconeixements a diferents professionals de l’àmbit de la seguretat

Aquest dimecres, 4 de desembre, el Port de Tarragona ha celebrat la desena edició del Dia de la Policia Portuària, un acte que ha comptat amb més d’un centenar d’assistents. La celebració, sota el lema ‘Policia Portuària, continuem!’ va començar a les 19h de la tarda al Tinglado 1 del Moll de Costa. Un acte presidit pel president del Port de Tarragona, Santiago J. Castellà i el president del Port de Castelló, Rubén Ibañez, entre alts representants de diferents cossos policials i de seguretat del territori, a més de companys i companyes del Port, amistats, familiars i persones interessades en la celebració. A la commemoració han assistit els familiars del policia portuari de Castellò, Eugenio Toledo, qui, a títol pòstum, ha estat reconegut amb la medalla al Mèrit pel compromís en les tasques d’emergència de la Dana a Benetússer, on va perdre la vida en acte de solidaritat, valentia i esperit de servei. És una trobada que vol ressaltar el treball, la implicació i la professionalitat de persones integrades en diferents cossos de seguretat a lal ciutat de Tarragona. Després dels parlaments, el cos policial ha lliurat un total de gairebé 40 reconeixements a diversos professionals de l’àmbit de la seguretat.

10 anys celebrant el Dia de la Policia Portuària

L’acte ha estat inaugurat amb un discurs de benvinguda per part del cap de la Policia Portuària de Tarragona, Joan Bergadà qui ha agraït la presència de totes les persones assistents i ha posat de relleu la importància, de totes i cadascuna de les persones que integren la Policia Portuària del Port. Un cos de policia professionalitzat, compromés amb la protecció i vetllador per la seguretat integral de les instal·lacions portuàries i de l’entorn Port-Ciutat. Bergadà, ha fet un emotiu reconeixement a Manel Rodríguez, policia portuari que es jubila després de 44 anys de dedicació exemplar al servei.

Durant l’acte, Bergadà ha convidat Rodríguez a pujar a l’escenari per dirigir unes paraules, destacant la seva trajectòria professional i el seu compromís amb la institució. Posteriorment, s’ha fet una menció especial al caporal Galo Monterrubio, tristament traspassat aquest any, amb l’entrega d’una placa commemorativa a la seva família en homenatge al seu servei i dedicació.

L’acte del Dia de la Policia Portuària va continuar amb una cerimònia solemne dedicada a reconèixer la dedicació i el compromís dels agents que formen part del cos. En aquest marc, es van lliurar diversos guardons i distincions als policies portuaris que han destacat per la seva trajectòria i serveis excepcionals. Autoritats, companys i familiars van acompanyar l’esdeveniment en un ambient de respecte i gratitud envers la tasca que realitzen aquests professionals.

Un dels moments més emotius de l’acte va ser el lliurament de la Medalla del Mèrit a títol pòstum a Eugenio Toledo, policia portuari de Castelló, que va perdre la vida mentre prestava servei ajudant durant la DANA a València. Els seus familiars van rebre la medalla en reconeixement al seu sacrifici i valentia, amb unes paraules d’homenatge que van posar en relleu la seva dedicació i humanitat. L’ovació de tots els presents va ser un gest de suport i respecte envers la seva memòria.

‘Policia Portuària, continuem!’

Gairebé una cinquantena de professionals conformen el cos de la Policia Portuària del Port de Tarragona. Un equip que s’encarrega d’accions relacionades amb la seguretat viària i de trànsit, amb la protecció portuària i la seguretat ciutadana, amb el suport a operatives portuàries i amb els dispositius extraordinaris com la gestió de la seguretat en esdeveniments esportius, culturals i institucionals que tenen lloc al territorio portuari o de la façana marítima de la ciutat com és Moll de Costa, Serrallo, Passeig Marítim, etc.

En aquesta trobada s’ha assenyalat el fet que la Policia Portuària del Port de Tarragona és un equip que treballa coordinat i, moltes vegades en col·laboració, amb altres cossos i equips de professionals com Capitania Marítima, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, Bombers del Parc Químic del Port, Bombers de la Generalitat, Salvament Marítim, Protecció Civil, Sanitat Exterior, Salvament Marítim , etc.

Un cos que vetlla per la seguretat al recinte per terra, mar i aire. La Policia Portuària de Port Tarragona ha experimentat una evolució constant en els darrers anys, consolidant-se com un cos modern i altament especialitzat. La inversió en formació contínua i en tecnologia de darrera generació ha estat clau per garantir la seguretat i l’eficiència en les seves operacions. Entre les eines més innovadores del cos destaquen els drons, que permeten una vigilància àgil i precisa de zones àmplies i d’accés difícil, així com una flota d'embarcacions especialment dissenyades per a operacions marítimes. Aquest equipament avançat, combinat amb la preparació tècnica del personal, reafirma el compromís de Port Tarragona amb la protecció i la sostenibilitat de l’entorn portuari.

Jornada especial per al Dia Internacional del Voluntariat el dia 5 de desembre a partir de les 9:30h

Una xerrada de Stella Maris, d’Open Arms i, finalment una visita guiada al vaixell Open Arms

Aquest 5 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat, el Port de Tarragona organitza una jornada especial per reconèixer i posar en valor la tasca del voluntariat en àmbits vinculats al mar i les persones. Aquest dia, establert per les Nacions Unides el 1985, té com a objectiu destacar la contribució del personal voluntari a les comunitats i fomentar la solidaritat com a valor fonamental. Aquesta iniciativa ha sorgit d'un suggeriment fet a la recent reunió del Comitè de Benestar del Port de Tarragona. El Port organitza una jornada especial on dues persones voluntàries d’Open Arms i Stella Maris relaten la seva experiència, posteriorment s’organitzarà una visita guiada al vaixell Open Arms.

Aquesta mena d'esdeveniments són una gran oportunitat per reflexionar sobre el valor del voluntariat i per donar visibilitat a la tasca crucial que organitzacions com Stella Maris i Open Arms duen a terme.

Jornada Especial per al Dia Internacional del Voluntariat

Data: Dijous, 5 de desembre de 2024

Hora: A partir de les 09:30 h

Lloc: Sala d'Actes de la seu administrativa del Port de Tarragona

Programa:

• 09:30h: Presentació per Stella Maris Reflexió sobre les seves funcions i tasques de voluntariat relacionades amb el suport a les persones del món marítim.

• 10:00h: Presentació per Open Arms Explicació del seu treball humanitari i el seu impacte en la millora de les condicions de vida de les persones en situacions de risc al mar.

• 10:30h: Esmorzar i visita guiada al Vaixell Open Arms Organitzada en grups de 30 persones per gaudir d'una experiència més personalitzada.

Aquesta jornada no només servirà per agrair i donar suport al voluntariat, sinó també per inspirar altres persones a unir-se a aquesta tasca tan significativa.

Xerrades amb testimonis del mar i la solidaritat

L’acte central de la jornada serà una xerrada protagonitzada per representants de Stella Maris, una organització internacional dedicada a l’assistència i suport al personal mariner i les seves famílies. En aquesta trobada, Stella Maris explicarà la seva tasca, que inclou proporcionar ajuda emocional, espiritual i pràctica als treballadors/es del mar que sovint s’enfronten a llargs períodes de separació de les seves llars i desafiaments socials.

A més, comptarem amb la participació d’un membre de l’organització Open Arms, reconeguda pel seu compromís en el rescat de persones en situació de risc al mar. Durant la seva intervenció, es compartirà l’impacte i les vivències dels equips de rescat, així com la importància de la seva tasca humanitària en els mars Mediterrani i Atlàntic.

Visita al vaixell d’Open Arms

Per completar l’experiència, els assistents tindran l’oportunitat única de visitar un dels vaixells d’Open Arms, que està atracat al port. Aquesta activitat permetrà conèixer de primera mà el funcionament d’una embarcació de rescat i la logística necessària per dur a terme operacions humanitàries.

Compromís del Port de Tarragona amb el voluntariat

Amb aquesta jornada, el Port de Tarragona reafirma el seu compromís amb la solidaritat, el suport a les comunitats marítimes i el reconeixement de les iniciatives de voluntariat que contribueixen al benestar social. Aquest acte vol ser també un punt de trobada per reflexionar sobre la importància de col·laborar en projectes que fan del món un lloc més just i humà.

Totes les persones interessades en participar poden consultar més informació i detalls a través del web oficial del Port de Tarragona. www.porttarragona.cat

La projecció es farà el 7 de desembre a les 19h al Teatret del Serrallo

Entrada lliure amb taquilla inversa i aforament limitat

El pròxim 7 de desembre, el Teatret del Serrallo acollirà l’estrena de Vides irrenovables, una producció cinematogràfica dirigida per Francisco J. Vaquero que convida a reflexionar profundament sobre si la transició energètica actual és tan ecològica com es planteja. L’acte començarà a les 19 h, amb entrada lliure sota el model de taquilla inversa i aforament limitat.

En aquest llargmetratge, Vaquero explora les afectacions del procés de transició energètica, convidant a reflexionar sobre si les polítiques i pràctiques implementades fins ara són realment sostenibles o si només serveixen per perpetuar un sistema que continuaria sobre explotant els recursos del planeta.

Després de la projecció, el públic tindrà l’oportunitat d’intercanviar impressions amb el director en un col·loqui obert, on s’aprofundirà en les motivacions que el van portar a realitzar aquest projecte i els desafiaments de la transició cap a una societat més sostenible.

La projecció està emmarcada dins de la programació de Nadal de Somni del Port Tarragona, una programació que compta amb

Un acte per reflexionar i actuar

L’estrena de Vides irrenovables al Teatret del Serrallo promet ser més que una simple projecció. És una invitació a repensar el nostre paper com a societat enfront del canvi climàtic i els reptes energètics globals.

L’entrada és gratuïta, però amb aforament limitat. No us perdeu aquesta oportunitat única de gaudir d’un cinema compromès i participar en un debat enriquidor amb el seu creador.

L’operativa es va dur a terme durant dues jornades, primer es van carregar els components annexos i després les pròpies embarcacions

El iot model Riva 66’ pesava 48 tones, mentre que el model Mangusta 80’ en pesava 58, que sumat al pes del material annex pesen en total 381 tones

El Port de Tarragona va embarcar dos iots de 48 i 58 tones al vaixell de càrrega Caspian Harmony amb destinació el Port Rashid de Dubai. L’operativa va comptar amb la participació d’un equip de submarinistes per tal de realitzar la maniobra de trincatges dels iots.

El Moll d’Aragó va ser l’escenari on el Caspian Harmony va atracar i on l’empresa Euroports embarcava els dos iots. Les operacions van començar el 27 de novembre, amb la càrrega de quatre tancs a la bodega del vaixell. A continuació, es va dur a terme la càrrega dels dos iots que van ser carregats a la coberta del vaixell mitjançant les grues integrades a la mateixa embarcació. Els iots van ser embarcats pel costat del mar, garantint la màxima seguretat i eficiència durant el procés.

Un aspecte rellevant de la planificació és l’execució de treballs tècnics complementaris, van ser les soldadures i trincatges, per assegurar que els iots es mantinguin estables durant el viatge. Per aquestes tasques es va disposar d’un equip de submarinistes que des de l’aigua van fer aquests treballs. Aquestes tasques són crucials en aquest tipus d’operacions, ja que els iots es transporten fins al seu destí final, el Port Rashid de Dubai, travessant una ruta marítima de milers de quilòmetres.

Uns iots de gran luxe

Els dos iots que es van carregar van ser el Riva 66’, un model amb unes dimensions de 21 metres de llargada, 5 d’amplada i 7 d’alçada, té un pes aproximat de 48 tones. Mentre que el Mangusta 80’ és el més gran dels dos amb una llargada superior, de 24 metres, una amplada de 5 metres i una alçada de 6 metres, aquest iot té un pes de 58 tones.

Preparats per les càrregues especials

El Port de Tarragona compta amb un alt coneixement en càrregues d’aquest tipus, disposa de grans professionals de l’estiba molt qualificats gràcies a l’especialització dels que hi treballen.

També cal sumar-hi esplanades a l'aire lliure que faciliten l'embarcament directe des del moll, així com àmplies àrees operacionals. Amb grans zones disponibles per aquest tipus d’operatives, rampes RO-RO i una excel·lent accessibilitat terrestre i ferroviària amb calats de 16 metres de fondària permeten l'atracada d’embarcacions especials preparades per a transportar grans càrregues.

El vaixell estarà atracat fins al diumenge 8 de desembre a la Marina Port Tarraco

Les visites, fins diumenge 8 de desembre, són guiades, gratuïtes i obertes a tots els públics

Es convida a tota la ciutadania a participar i a conèixer el treball humanitari que Open Arms duu a terme al Mediterrani.

Avui, 2 de desembre, ha atracat al Moll de Costa del Port de Tarragona el vaixell insígnia d’Open Arms, que romandrà a la ciutat fins al pròxim diumenge 8 de desembre de 2024 atracat a la Marina Port Tarraco. Aquesta iniciativa permetrà a la ciutadania conèixer de prop la tasca humanitària que aquesta organització desenvolupa al Mediterrani. A través de visites guiades gratuïtes, grans i petits tindran l'oportunitat d’endinsar-se en les històries de les persones rescatades al mar i entendre l’esforç que fa l’equip d’Open Arms per salvar vides en situacions de risc. En el darrer any Open Arms ha rescatat 1.300 persones en 5 missions diferents. Els horaris de visita són des d’avui fins al 5 de desembre de 16:00h a 18:00h i del 6 al 8 de desembre de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 18:00h.

Aquest matí, el president del Port de Tarragona, Santiago Castellà, i l’alcalde de la ciutat Rubèn Viñuales, han visitat el vaixell insígnia de l'organització humanitària Open Arms, acompanyats del fundador i director de l’ONG, Òscar Camps. La visita institucional ha marcat l'inici de la presència del vaixell a la ciutat, on romandrà fins al pròxim 8 de desembre de 2024. Aquest esdeveniment està organitzat per l'Ajuntament de Tarragona amb el suport de Marina Port Tàrraco.

Durant aquests dies, Open Arms obre les portes al públic perquè la ciutadania pugui conèixer de prop la seva tasca humanitària a la Mediterrània. Mitjançant visites guiades gratuïtes, els assistents tindran l'oportunitat d'endinsar-se en la realitat de les persones rescatades al mar i l'esforç constant de l'organització per protegir vides en situació de vulnerabilitat extrema.

El vaixell d’Open Arms acaba d’arribar de València després d’una intensa activitat per ajudar els afectats per la DANA i d’un darrer any molt intens, durant la qual ha rescatat aproximadament 1.300 persones en 5 missions. Tot i les dificultats, també ha intentat oferir ajuda humanitària a Gaza. L’organització, que es finança en un 90% amb aportacions privades, destaca la necessitat de tenir en compte l’impacte del canvi climàtic en les seves operacions. El seu equip està format per dos grups de 19 persones cadascun, que combinen tripulants amb titulacions obligatòries per a operar en un vaixell amb personal voluntari altament compromès amb la seva missió.

Es recorda que aquesta activitat forma part de la programació de ‘Nadal de Somni- La llum dels desitjos’, agenda de les activitats organitzades per la marca cultural ‘Moll de Costa’ del Port Tarragona.

Un port obert a la ciutadania

El president del Port de Tarragona, Santiago Castellà, ha destacat com el Port de Tarragona té un compromís ferm amb les iniciatives solidàries i humanitàries. ‘La presència de l'Open Arms aquí és un recordatori de la responsabilitat col·lectiva que tenim tots per defensar els drets humans i protegir les persones en risc. Aquesta col·laboració reforça la nostra missió com a port obert a la ciutadania i compromès amb la societat."

Castellà també ha destacat la implicació del voluntariat de la ciutat en accions que promouen la consciència social, especialment en un moment en què proliferen discursos d’odi. Castellà ha subratllat la importància de la tasca d’Open Arms per defensar els drets humans i la igualtat, i ha felicitat personalment Òscar Camps, fundador d’aquesta entitat, conegut per la seva lluita en la protecció de vides al mar Mediterrani. El president de l’APT també ha remarcat que és un honor, per al Port de Tarragona, acollir al vaixell i, ha reconegut la valentia i el treball incansable d'aquest equip humanitari.

Òscar Camps ha agraït la càlida benvinguda rebuda a Tarragona i ha reafirmat l'objectiu d’Open Arms de protegir la vida de les persones i fer aflorar valors humans universals. Ha destacat la importància de defensar els drets de tothom i ha assegurat que l’organització ha continuat i continuarà la seva tasca, discreta però constant, sense deixar-se influir pels discursos d’odi. També ha fet una crida a la col·laboració, no només amb suport econòmic per a les missions, sinó també actuant com a altaveus per difondre el seu missatge de solidaritat i drets humans.

El vaixell

El vaixell Open Arms és l'embarcació insígnia de l'organització humanitària del mateix nom, dedicada a rescatar persones en situació de perill al mar Mediterrani. Aquesta nau, equipada per fer front a operacions de salvament marítim, s'ha convertit en un símbol d’esperança i de lluita pels drets humans, responent a una crisi humanitària que ha deixat milers de persones desplaçades i vulnerables en aigües internacionals.

A bord del vaixell, el personal de l'organització combina experiència tècnica amb un compromís ètic profund, oferint assistència mèdica, protecció i suport emocional a aquells que són rescatats. Les visites guiades permetran al públic conèixer els espais del vaixell i comprendre millor les seves operacions diàries, des de la coordinació dels rescats fins al testimoniatge de les històries de supervivència que marquen cada missió.

Amb un pressupost de 3,25 milions d'euros (IVA inclòs), el projecte té una durada prevista de dotze mesos i està dividit en tres fases

La reforma d'aquest espai augmentarà les zones verdes en un 64% passant dels 7.000 m2 actuals als 11.500 m2 un cop acabades les obres

Les obres per a la construcció del nou Parc del Port han començat aquest dies amb treballs de depavimentació i redirecció del trànsit rodat. El futur Parc del Port transformarà l'entorn de les seus  de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) en un gran espai verd, accessible i sostenible. Amb un pressupost total de 3,25 milions d'euros (IVA inclòs), el projecte té una durada prevista de dotze mesos i està dividit en tres fases constructives.

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha iniciat aquest mes de novembre les obres del nou Parc del Port, una actuació per a la reordenació urbanística de l’entorn de les seus administrativa i institucional amb l’objectiu de crear un nou  gran parc verd que afavoreixi una mobilitat més sostenible en aquest indret de la ciutat. Els primers treballs han consistit la retirada de ciment i asfalt en la zona propera a les vies del tren i en la reordenació del trànsit de vehicles per poder entomar la primera de les tres fases de construcció.

El nou Parc del Port neix amb l'objectiu d'obrir el port a la ciutat, creant una connexió directa entre Tarragona i el mar. Amb una superfície de 30.000 m2, el parc transformarà els voltants dels edificis de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), creant la nova Plaça de l'APT, transformant el passeig del Rellotge del Port i el Km 0 a la vora del mar. El projecte també preveu la construcció d'una gran escalinata en el mur del dic de Llevant per a connectar el moll de Costa amb la futura plaça de l'APT.

Les tres fases del projecte

El projecte es durà a terme en tres fases diferent per tal d’interferr el mínim possible en el dia a dia dels treballadors de l’APT i de les empreses, establiments i entitats dels voltants.  Aquesta planificació de les tres fases assegura sempre el pas de persones pel passeig de l’escullera o km0, el pas de vehicles per la circumval·lació de la costa i accés a l’aparcament dels tendals i al vial del passeig de l’escullera o Km0, i el normal desenvolupament dels autobusos de la EMT. A més a més, s’ha procurat que la reducció de les places d’estacionament no regulat sigui gradual, fins a la seva completa desaparició en juny de 2025.

Fase 1: des d’aquest mes de novembre fins a març de 2025, amb actuacions que no comportaran una alteració a la circulació ni en l’ús de les places d’estacionament actuals. Les actuacions es centraran en la modificació del vial de vehicles actual que circumval·la la costa.

Fase 2: a partir del març del proper any fins al juny, ambdós vials (“vial del rellotge” i “vial de mar”) quedaran afectats durant aquesta fase. Les obres actuaran directament sobre el vial de mar, adequant-lo a la funcionalitat futura de doble sentit de circulació. Això comportarà el tall de circulació per aquest vial i l’eliminació permanent de les places d’aparcament. El desviament provisional de circulació de vehicles es farà pel vial del rellotge, que passarà a doble sentit eliminant l’aparcament en línia, però conservant l’aparcament en bateria. L’eliminació d’aquestes d’estacionament no regulat serà permanent.

Fase 3: de juny a novembre de 2025 aproximadament, es transformarà tot els voltants de les oficines de l’APT en un gran parc per al pas i gaudi de les persones, eliminant la circulació de vehicles del vial del rellotge així com de davant de la seu de l’APT i la rotonda del rellotge de sol. El pas de vehicles quedarà limitat als dos vials construïts en les fases 1 i 2 que interconnecten en forma de “T”. En aquesta fase també s’obrirà una gran escalinata que permetrà connectar l’Escala Reial amb el Parc del Port. En aquesta fase s’eliminaran les places d’aparcament no regulades restants al vial del rellotge i les places reservades a visites i d’aparcament de motos de davant les oficines de l’APT. El rellotge de sol serà reubicat a la plaça davant del Tinglado 1 al Moll de Costa.

Un refugi climàtic amb més verd i biodiversitat

El Parc del Port es convertirà en un autèntic refugi climàtic a la ciutat. La plantació d'espècies autòctones resistents al clima i la creació de sistemes de drenatge sostenible per a gestionar l'aigua de pluja ajudaran a mitigar els efectes del canvi climàtic. La reforma d'aquest espai augmentarà les zones verdes en un 64%, passant dels 7.000 m2 actuals als 11.500 m2 un cop finalitzades les obres. Aquesta transformació permetrà fomentar la biodiversitat urbana i crear un paisatge més verd i agradable per a la ciutadania.

El Parc del Port serà un espai per a les persones, on es podran realitzar activitats culturals, lúdiques i esportives. El projecte vol contribuir a millorar el benestar i la salut de la ciutadania, oferint un espai verd i saludable on gaudir del temps lliure.

Prioritat a la mobilitat sostenible

Un dels eixos centrals del projecte és la promoció de la mobilitat sostenible. El parc serà un espai pensat per a vianants i bicicletes, amb una reducció significativa del trànsit rodat. Per aconseguir-ho, es simplificarà l'estructura del sistema viari actual, pacificant els vials i donant prioritat als vianants i ciclistes.

La reorganització dels aparcaments és un altre aspecte clau del projecte. Es reduiran en un nombre considerable de places d'aparcament per a vehicles privats. Aquesta mesura busca desincentivar l'ús del vehicle privat i afavorir l'ús de mitjans de transport més sostenibles.

 

Es tracta d’una prova pilot liderada per la URV, amb el suport de la Diputació de Tarragona i amb la participació d’escoles rurals implicades en el projecte RuralCatLab

La retransmissió integra imatges en directe, ulleres VR i interacció remota per acostar el territori a les aules.

Un projecte que reforça l’aprenentatge i la divulgació científica en escoles rurals de la mà de RuralCatLab

EAquest divendres, 29 de novembre, un equip de professionals han engegat una prova pilot d’una experiència educativa amb tecnologia 360 i ulleres de realitat virtual (VR) acompanyats d’un grup d’escolars per visitar el Serrallo, la Confradia de Pescadors i el Museu del Port. El primer grup que ha gaudit d’aquesta experiència ha estat l’Escola Les Eres de Rasquera, l’alumnat ha comptat amb 12 ulleres Pico VR, mentre que la resta de companys han seguit la retransmissió per YouTube a la pissarra digital de l’aula. Aquest projecte està destinat a les escoles rurals implicades en el projecte RuralCatLab, iniciat en el marc del PECT Pobles Vius i Actius i al que se li ha donat continuïtat amb el suport de la Diputació de Tarragona en el marc de les activitats de divulgació i comunicació de la ciència del conveni marc URV-Diputacio de 2024.

Aquest projecte és una clara aposta pel futur de l’educació rural, una mostra del compromís amb la innovació educativa i l’equitat territorial. RuralCatLab, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la URV, i amb la col·laboració del Port de Tarragona, impulsa activitats com aquesta per apropar la ciència i la tecnologia a les escoles rurals, reforçant el seu vincle amb el territori i fomentant l’aprenentatge actiu.

L’experiència ha posat en marxa un innovador projecte pilot que permet fer visites virtuals en temps real mitjançant tecnologia 360 i ulleres de realitat virtual (VR). Aquesta iniciativa, dona suport a les escoles rurals mitjançant l’ús de tecnologies avançades, facilitant l’accés a llocs de difícil accés per la distància o complexitat logística.

La idea és dirigida principalment als alumnes de cicle superior d’educació primària. Les visites, amb una durada màxima de 45 minuts més torn de preguntes, connecten en temps real els alumnes amb empreses i entitats de la província. Els estudiants poden interactuar amb el ponent a través d’un grup de Telegram, que també actua com a canal per resoldre possibles problemes tècnics.

El sistema utilitzat ha estat dissenyat per garantir una experiència immersiva però còmoda. Durant el recorregut s’han establert parades en punts clau on l’equip professional (guies, mestres, tècnics...) ofereix suport presencial a les escoles per a una connexió òptima.

Descobrint la façana marítima de Tarragona amb una experiència immersiva

El recorregut per la façana marítima de Tarragona ofereix als alumnes una oportunitat única per descobrir la importància històrica, cultural i econòmica d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat. El Serrallo, cor de la comunitat pesquera, és un espai viu que manté les tradicions marineres i permet entendre el vincle profund entre la ciutat i el mar. A través de la visita a la Confraria de Pescadors, els estudiants poden conèixer de prop la feina diària dels pescadors, així com el procés de gestió i comercialització del peix, essencial per a l’economia local.

El Museu del Port de Tarragona enriqueix aquesta experiència amb una visió més àmplia del paper del port com a motor històric del desenvolupament de la ciutat i de la seva connexió amb el Mediterrani. Els alumnes poden explorar la rellevància del port com a espai de comerç, intercanvi cultural i innovació al llarg dels segles, alhora que comprenen com s’integra avui en el teixit urbà. Aquesta immersió en un entorn tan significatiu fomenta l’interès dels estudiants per la història, el patrimoni i els oficis tradicionals, alhora que desperta la consciència sobre la sostenibilitat i la preservació del llegat marítim.

Most Visited

Work with us

Work with us

Job board of the Port Authority of Tarragona
Open Data

Open Data

Here you will find public data of the public character of the organization
Contractor Profile

Contractor Profile

Here you will find public data of the public character of the organization
Communication and press

Communication and press

News of interest and current affairs of the Port Authority of Tarragona
SEA

SEA

AGRI-FOOD DELIVERY SYSTEM
Ship location

Ship location

Gisweb, ship situation program, stopovers and movements
Requests for services via ports

Requests for services via ports

Requests for services and communications for the ship, the goods and the passage
Accreditation center

Accreditation center

Administrative process involved in certifying a company/organization to access the Port
Traffic

Traffic

Goods traffic at the Port Authority of Tarragona